• Melis Danişmend

    Solo albümüyle beğeni toplayan Melis Danişmend Ankara'daydı [...]

  • Mabel Matiz

    Matizm ağır adımlarla ilerliyor [...]

  • The King Is Dead

    Indie folk grubu The Decemberists'in son albümü [...]

  • Cam

    Beğenilen tiyatro oyunu Ankara'daydı [...]

  • Odtu

    12. Sanat Festivali [...]

  • Ankara Film Festivali

    17-27 Mart'ta [...]

  • Can Bonomo

    İlk albümü Meczup ile dikkatleri çekmeyi başardı [...]

  • The King's Speech

    Bu senenin en çok ses getiren filmlerinden Zoraki Kral [...]

  • Sanctum

    James Cameron 3 boyut teknolojisi ile bu sefer başarılı olabilecek mi? [...]

  • Bruno Mars

    Doo-Woops & Hooligans albümü [...]

  • Athena

    Athena 27 Ocak'ta Ankara'daydı [...]

®

22 Haziran 2011 Çarşamba

Mabel Matiz - Mabel Matiz


Mabel adını Buket Uzuner'in "Kumral Ada - Mavi Tuna" adlı romanında geçen bir karakterin takma adından alan Mabel Matiz'in kendi adını taşıyan albümü 11 Mayıs'ta piyasaya çıktı. İsmi gibi yüzünü de geri planda tutup dinleyicinin ilgisini sadece müziğe yönlendiren Mabel Matiz ilk albüm olarak başarılı bir çıkış yakaladı ve adını kısa sürede duyurdu.









Mabel Matiz'in müzikle ilgili olan hikayesi enteresan. Kendi sitesinde daha detaylı paylaştığı bu bilgilerin ilgi çekici olanlarından bir tanesi İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olması. Dişçilik ile başlayan hikayesi myspace de bestelediği parçaları paylaşması ve popularite kazanmaya başlamasıyla devam etti. Bu süre içerisinde yüzünü gizleyerek müziğine dikkat çekmeye çalışan Mabel Matiz'in yaptığı müziğin türüne de hayranları "matizm" adını takmışlar. (bu arada matiz eski yunanca da "çok sarhoş,düşkün kimse" anlamına geliyormuş)

Ben ilk dinlediğimde Murat Yılmazyıldırım sesinde ve Cem Adrian tarzında bir şeyler dinlediğimi düşünmüştüm. Hatta bazı şarkılarında sesini Rafet El Roman'a benzettiğim bile oldu. Fakat şarkıları dinlediğimde kesinlikle Cem Adrian'ın son albümü kadar sıkıcı olmadığını gördüm. Albümde genel olarak akustik gitarın hakim olduğu şarkıların yanında yer yer balkan müziği de dahil oluyor. Açıkçası bana biraz 90'lar müziğini de hatırlattı. Sözlerin daha güçlü olduğu ve müziğin sade ve yerinde kullanıldığı şarkılar bunlar. Son dönem şarkıcılarında ağırlıklı olarak ağızda sakız olacak tekerleme sözlerin ve dijital müziğin hat safhada kullanıldığı şu zamanlarda bir iki kere dinlenerek hazmedilecek bir albüm değil Mabel Matiz.

Teoman'ın son albümü Aşk ve Gurur'da kendisine ait "Sahilde Bir Sarhoş" parçasıyla da dikkatleri çeken Mabel Matiz'in albümünde 12 parça yer alıyor. İki tanesi haricinde tüm sözlerin ve bestelerin kendisine ait olması albüm üzerinde emek harcandığının bir göstergesi. Kendisine ait olmayan "Peruk Gibi Hüzünlü" parçası Yalçın Tosun tarafından Aysel Gürel'in anısına yazılmış. "Filler ve Çimen", "Öteki" ve "Peruk Gibi Hüzünlü" parçaları albümde en çok dikkatimi çeken parçalar oldu. Çıkış parçası olan "Arafta"'ya ilk klibin çekilmesi de yerinde bir hamle olmuş. Yalnız yeni çıkan rock grupları gibi deri kıyafetler içerisinde, karga/kuzgun eşliğinde geçen klip sanki bana üzerinde fazla düşünülmemiş gibi geldi. Can Bonomo, Melis Danişmend gibi ilk albümlerinde belli bir kaliteyi yakalayan bu akıma Mabel Matiz'i de artık ekleyebiliriz bence.

Ayrıca albümü buradan ücretsiz dinleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder