• Melis Danişmend

    Solo albümüyle beğeni toplayan Melis Danişmend Ankara'daydı [...]

  • Mabel Matiz

    Matizm ağır adımlarla ilerliyor [...]

  • The King Is Dead

    Indie folk grubu The Decemberists'in son albümü [...]

  • Cam

    Beğenilen tiyatro oyunu Ankara'daydı [...]

  • Odtu

    12. Sanat Festivali [...]

  • Ankara Film Festivali

    17-27 Mart'ta [...]

  • Can Bonomo

    İlk albümü Meczup ile dikkatleri çekmeyi başardı [...]

  • The King's Speech

    Bu senenin en çok ses getiren filmlerinden Zoraki Kral [...]

  • Sanctum

    James Cameron 3 boyut teknolojisi ile bu sefer başarılı olabilecek mi? [...]

  • Bruno Mars

    Doo-Woops & Hooligans albümü [...]

  • Athena

    Athena 27 Ocak'ta Ankara'daydı [...]

®

17 Eylül 2010 Cuma

The Karate Kid


Jacket on! Jacket off!

Amerikan güreşçilerini oldum olası izleyememişimdir. Yarma amcaların şov icabı da olsa birbirleriyle güreşmeleri pek eğlenceli gelmiyordu. Hollywood bu amcaları B filmlerinde kötü adam rolü vererek yada filmin kahramanının karşısına çıkan, beyni ile değil kaslarıyla konuşan insanlar olarak göstermişti. Fakat Hulk Hogan bunu yıkmış ve daha mizah içeren, hatta ailecek izlenebilecek seviyeye çekerek keyifli filmler yapmıştı. Uzakdoğu filmlerinde ise Bruce Lee ile başlayıp günümüzde Jet Li ile devam eden kung fu ekolünü, Jackie Chan aynı Hulk Hogan'ın yaptığına benzer bir yöntemle değiştirdi. Benim açımdan Jackie Chan filmlerini izlenebilir kılan en önemli unsur buydu. Şiddet hiç bir zaman ön planda değildi, önemli olan Jackie Chan'in o durumda nasıl hareket edeceği, hangi delikten geçeceği, hem karşısındakine hemde seyirciye nasıl bir süpriz yapacağıydı.

Yeni Karate Kid filmini de Jackie Chan oynaması nedeniyle olumlu yaklaşarak izledim...

Bunun yanında Karate Kid öykü olarak klişe olsada sevdiğim bir klişe örgüsüne sahip. Hala 84'de çekilen Karate Kid filmini benim için izlenebilir kılan da bu belkide. Tam bu noktada yeni filmin niye çekildiğini sorguluyor insan. Genelde yeniden çevrim filmler; zamanında teknoloji yetersizliğinden yada görsel açıdan imkansızlıklardan oluşanı günümüze uyarlanmasıyla oluyor. Karate Kid filmi için ise aynısını söylemek mümkün değil, hala orijinal film izlenebiliniyor. Görsel bir katkı gerekmiyor, belki de bu sebeple yönetmen senaryoda ufak detayları değiştirmiş.

Orjinal film Amerika'da geçerken yeni film Çin'de geçiyor. Görüntüsüyle bu adam bu işi biliyor dediğimiz Miyagi ustanın yerini tamirci Jackie Chan alıyor. Hatta filmin isminde karate geçmesine rağmen, dövüş tarzı olarak kung fu seçiliyor.

Bir yeniden çevrim gerekli miydi tartışılır, fakat yeni filmi izlerken sıkılmadım. Evet klişe bir senaryo, fakat sevilen bir öykü. Ayrıca Will Smith'in oğlu Jaden Smith rolünü başarıyla oynuyor bence. Son olarak ikinci filmin çekilmesi gündemde.

Everything... is Kung Fu.

Ekürileri: The Karate Kid (1984)

0 yorum:

Yorum Gönder